[rank_math_breadcrumb]

Ayurveda

Tusentals år innan modern medicin ens började ta sina första stapplande steg så  utvecklade befolkningen i nuvarande Indien ayurveda. Det är ett holistiskt läkesystem med en mycket komplex och kunskapsrik grund. Det är än idag, 9000 år senare, ett av världens mest använda naturliga och samtidigt sofistikerade  hälsovårdssystem. Mer än bara ett system för att behandla sjukdom, är ayurveda en vetenskap om livet (Ayur = liv, Veda = vetenskap eller kunskap). Den erbjuder en visdomsform som är utformad för att hjälpa människor att hålla sig friska och med god energi i kropp och själ samtidigt som de inser deras fulla mänskliga potential. De två viktigaste principerna för ayurveda är ”sinnet och kroppen är tätt förbundna” och ”Ingenting har mer makt att läka och omvandla kroppen än sinnet”. 

Behandlingarna inom ayurveda är många och anpassas alltid efter en personlig bedömning av en utbildad och professionell ayurvedisk doktor. Inom aurveda använder man mycket örter, rötter, växter, bär, nötter och liknande för att behandla olika tillstånd eller förbättra specifika mentala processer. Du kanske har hört talas om ashwagandha, arjunabark, gurkmeja (curcumin), ingefära, bacopa monnieri, amla eller shatavari? Samtliga är bland de viktigaste och mest använda medicinerna inom ayurveda och har varit i tusentals år. Samtidigt är allihopa bevisat effektiva i moderna vetenskapliga studier.

Andra behandlingar innehåller massage och beröring av olika slag med diverse välgörande oljor som mandelolja. Detta gör man för att stimulera energiflödet genom kroppens kanaler. Energiflödet kallas för prana inom ayurvedisk filosofi och hinduisk tro och är den energi som enligt dessa filosofier och religioner strömmar genom allt som vi ser och inte ser och sammankopplar oss alla till ett.

Ayurveda använder det naturen erbjuder oss i form av läkande växter och vårt medvetande och observationsförmåga som sina verktyg för att förebygga, diagnosticera och behandla olika mentala och fysiska sjukdomar och tillstånd. Yoga och meditation är två saker som går hand i hand med ayurveda och skapar en strålande utgångspunkt för en bättre hälsa med mer ork, mer energi och större motivation och glädje.

De fem elementen
De fem elementen representerar det viktigaste fundamentala koncepten inom ayurveda och representerar naturens byggstenar och dess kvaliteter. Elementen är vatten, eld, luft, jord och eter. I kroppen representerar elementen olika vävnader och kroppsfunktioner. I sinnet så representerar elementeten olika karaktärsdrag och inom ayurvedisk medicin så bestämmer elementen tillvägagångssätt. Kunskap om de fem elementen är en grundsten inom ayurveda. Enligt ayurvedisk filosofi så kan en person som inte förstår elementen grundligt, förstå ayurveda.

Tamara Jal – Tamra Jal
Användandet av kopparflaskor för dricksvatten och att dricka vatten rur kopparkärl heter Tamara Jal, ibland Tamra Jal, (terapeutiskt vatten i sanskrit) inom ayurvedan och är allmänt känt för sina hälsofördelar enligt den äldsta existerande holistiska medicinska vetenskapen. Kopparvatten är enligt ayurveda energirik och balanserande för en stor mängd tillstånd som inflammationer, magbesvär, förstoppning, illamående, kopparbrist, ångest, irritation, depression och mycket mer. Detta säger de ayurvediska medicinska doktorerna sker på grund av kopparns unika förmåga att balansera kroppens tre doshas naturligt (kapha, vata och pitta).

Du kanske har undrat någon gång varför du känner dig trött och törstig trots att du dricker tillräckligt med vatten?

För att göra dricksvatten säkert använder vattenreningsanläggningar grundläggande filtreringssystem för att avlägsna de flesta föroreningarna. Dessa system gör vattnet säkert att dricka men de förstör också vattnets vitala livsenergi enligt ayurvedisk kunskap och ändrar drastiskt dess naturliga pH-balans enligt modern vetenskap. När ditt dricksvatten har behandlats, rest långa avstånd genom vattenrör och sedan kommer ner i ditt glas, har det förlorat mycket av sin vitalitet och smakar ”dött”. Som ett resultat absorberas inte vattnet vi dricker lika lätt av våra celler enligt ayurvedisk medicinsk tradition, vilket gör att vi vill ha mer. Tamra Jal laddar upp vitaliteten i ditt dricksvatten igen. Det joniserar, aktiverar och balanserar pH, vilket gör vattnet ”levande” igen. Detta energivatten absorberas bättre av dina celler och förbättrar därför hydrering enligt det 9000 år gamla holistiska läkesystemet.

×

Kundvagn