[rank_math_breadcrumb]

Vanliga frågor

Är era flaskor gjorda av ren koppar?
Ja och nej. Vattenflaskor i 100% ren koppar är en myt och skulle vara fysiskt omöjligt att tillverka och hantera. Även om de inte är 100 % så har de högsta möjliga grad av kemisk sammansatt renhet som är över 99%. Fundera över detta när du utvärderar andra kopparprodukter som hävdar att de är 100 % rena. Produkterna kan mycket väl vara falska och av okända metallprodukter med kopparplätering som kan slitas loss med tiden och i värsta fall läcka tungmetaller i ditt vatten. När du köper en kopparflaska av Anovea så kan du vara helt säker på att den är av högsta renlighetsgrad och kvalitetstestad i laboratorium samt tillverkad under sanitära förhållanden med bästa möjliga grundmaterial.

Kan jag få för mycket koppar om jag regelbundet dricker från min kopparvattenflaska?
Det enkla svaret är nej. Även om det är sällsynt kan man konsumera för mycket koppar vilket leder till toxicitet. Detta är dock inte möjligt med genom att enbart och kontinuerligt dricka vatten från kopparflaskor. I en nyligen publicerad vetenskaplig studie som publicerades i Journal of Health, Population and Nutrition påvisades det att det inte finns någon risk att få för mycket koppar med kopparflaskor. Kopparhalten i vatten som lagras i kopparflaskor låg långt inom de tillåtna gränserna för Världshälsoorganisations (WHO) riktlinjer för vattenkvalitet, vilket är flera gånger högre.

Om jag har en kopparbrist, kommer det att hjälpa att dricka vatten från en kopparflaska?
Kopparbrist kan vara en av de många orsakerna till trötthet och svaghet. Koppar är viktigt för att absorbera järn från tarmen. När kopparhalten är låg kan kroppen absorbera mindre järn. Detta kan orsaka järnbristanemi, ett tillstånd där kroppen inte kan bära tillräckligt med syre till dess vävnader. Dricksvatten från en kopparflaska ska inte användas för att förändra kopparhalten i kroppen. Om du har kopparbrist bör du i första hand kontrollera med din vårdgivare vad som är bäst för dig och undvika att självdiagnosticera och egenbehandla.

Kan jag lägga något annat i min flaska förutom vatten?
Sedan skapandet av kopparflaskan och ayurvedans upptäckt av dess positiva effekter som vattenkärl så var de avsedda för dricksvatten och därför är det endast rent dricksvatten vi rekommenderar att du använder.

Kan min kopparvattenflaska skapa alkaliskt vatten?
Ja, och det är vetenskapligt bevisat. I en studie som genomfördes 2012 kom forskarna fram till att koppar över tiden ökar pH-nivån och därigenom gör vattnet mer alkaliskt. När vatten lagras i en kopparvattenflaska, absorberar vattnet säkert och naturligt små mängder koppar. Detta joniserar vattnet och omvandlar det till alkaliskt vatten. Hastigheten och graden av alkaliseringen beror på olika faktorer, såsom dess ursprungliga pH-nivå och temperaturen.

Kan koppar döda bakterier?
Det är allmänt känt att koppar dödar bakterier. Koppar och dess legeringar är naturligt antimikrobiella material. Antika civilisationer utnyttjade de antimikrobiella egenskaperna hos koppar långt innan begreppet mikrober förstods. Enligt studien Storing Drinking-water in Copper pots Kills Contaminating Diarrhoeagenic Bacteria som utfördes 2012 visades det att koppar har stora antibakteriella effekter mot diarré-bakterier såsom Vibrio cholerae O1, Shigella flexneri 2a, enterotoxigenisk Escherichia coli, enteropatogen E. coli, Salmonella enterica-typhi och salmonella-paratyphi. Det tog endast 16 timmar för att ta död på samtliga bakterier.

Vilka hälsofördelar får jag från dricksvatten från en kopparflaska?
Koppar dödar effektivt bakterier och andra patogener i vatten vilket gör det renare och fräschare. Vattnet i flaskorna blir även alkaliskt. Enligt en studie publicerad i Annals of Otology, Rhinology & Laryngology, kan alkaliskt vatten med en pH-nivå av 8,8 bidra till att lindra syrautflödet eftersom högre pH-nivå dödar pepsin, ett enzym som är involverat i att bryta ner livsmedelsproteiner och en huvudorsak till syraåterflöde. En annan studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition har hävdat att en signifikant skillnad i helblodviskositeten efter att ha konsumerat högt pH-vatten jämfört med vanligt vatten efter en ansträngande träning. Enligt en studie publicerad i Shanghai Journal of Preventive Medicine kan dricksvatten av alkaliskt innehåll vara till nytta för personer som lider av högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes.

Ser produkten verkligen ut som bilderna?
Bilderna är våra egna och tagna på våra produkter. All bildinformation ska ses som illustrationer och kan inte garanteras återge varans exakta utseende och beskaffenhet. Alla våra produkter är handgjorda enligt traditionella metoder vilket kan ge variationer som gör att varje produkt unik. Det kan innebära att en hantverkare slår lite djupare detaljer på en hamrad flaska medans en annan använder en mjukare teknik. Varje produkt är ett litet konststycke i sig skapad med omsorg och kärlek.

Tillkommer det mer kostnader såsom frakt?
Samtliga priser som anges på hemsidan visas inklusive mervärdesskatt (moms). Produktpriserna inkluderar fri frakt till de länder som finns tillgängliga för leverans på hemsidan och där annat inte anges.

Hur lång tid tar det innan jag får mina produkter?
Normal leveranstid är inom 5 arbetsdagar från det att vi har skickat orderbekräftelse på er beställning. Oftast tar det max 1-2 dagar. Om ni mot förmodan inte har erhållit din leverans inom utsatt tid ber vi er kontakta oss.

Kan man ångra sitt köp?
Som privatkund har man alltid 14 dagars ångerfrist enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (2005:59). Du som ångrat dig inom denna period kan kontakta oss så hjälper vi dig.

Om jag vill reklamera en vara, hur gör jag då?
Om en vara inte motsvarar dina förväntningar kan den returneras. Endast ursprungliga fel omfattas av reklamationsrätten, reklamationsrätten omfattar t.ex. inte fel orsakade av normalt slitage. Vänligen ta kontakt med oss så hjälper vi er med detta.

Hur hanterar ni mina personuppgifter?
Vi ansvarar för att de personuppgifter som lämnas i samband med köp hanteras i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR, The General Data Protection Regulation). Efter ett köp samtycker kunden till att uppgifter sparas, för att kunna behandla order och genomföra köpet, underlätta vid kommande köp, möjliggöra uppdatering av orderstatus samt för utskick av erbjudanden från leverantören, genom sms, e-post eller annan direktreklam. Som kund kan man ta del av de sparade uppgifter, ändra dem eller be om radering. Man kan också när som helst ta tillbaka samtycke till att få erbjudanden.

Var skickar ni produkterna ifrån?
Oavsett var ni beställer ifrån kommer produkterna att skickas från eget lager i Sverige.

 

Källor:

Community-based randomized double-blind study of gastrointestinal effects and copper exposure in drinking water.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15238279

WHO – Copper in drinking-water
https://www.who.int/water_sanitation_health/publications/copper/en/

WHO – Guidelines for drinking-water quality
https://www.who.int/water_sanitation_health/publications/drinking-water-quality-guidelines-4-including-1st-addendum/en/

Storing Drinking-water in Copper pots Kills Contaminating Diarrhoeagenic Bacteria
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312355/

Inactivation and injury of Escherichia coli in a copper water storage vessel: effects of temperature and pH
https://link.springer.com/article/10.1007/s10482-009-9395-7

Potential Benefits of pH 8.8 Alkaline Drinking Water as an Adjunct in the Treatment of Reflux Disease
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000348941212100702

×

Kundvagn